תחום ההלוואות מעמית לעמית (P2P) – אחד מאפיקי המימון החדשניים והאלטרנטיביים למערכת הבנקאות המסורתית – ממשיך להתרחב בקצב מהיר: חברת טריא (Tarya), המובילה את התחום בישראל, גייסה בשלושת החודשים האחרונים כ-200 מיליון שקל ממשקיעים פרטיים, כך שתיק ההלוואות שלה תפח ל-850 מיליון שקל. בחברה מעריכים כי בתוך חודש יצמח תיק ההלוואות למיליארד שקל.
ההלוואות מעמית לעמית (P2P) מתבצעות באתרי אינטרנט שמחברים בין מלווים – הציבור, שמחזיק בחסכונות של עשרות או מאות אלפי שקלים – לבין לווים, שהם אנשים פרטיים או עסקים קטנים ובינוניים הזקוקים לאשראי שאינו בנקאי.
טריא נוסדה בינואר 2014 על ידי אייל אלחיאני, שמכהן כמנכ"ל, ורדה לוסטהויז ואסף שלוש. לחברה מטה בראש העין והיא מעסיקה כ-50 עובדים בישראל. לטריא יש מרכזי פיתוח בישראל, בולגריה, אוקראינה וקנדה. החברה מתמקדת באשראי צרכני, אך מאז תחילת 2018 היא הרחיבה את פעילותה גם לאשראי לעסקים קטנים ובינוניים.
"היקף הגיוסים שצברנו בשלושת החודשים האחרונים הוא יוצא דופן. אנחנו מדברים על קצב השקעות של 80-70 מיליון בכל חודש", אמר המנכ"ל אלחיאני ל-TheMarker. "ההון מגיע מאנשים שצברו חסכונות או כאלה שהסיטו חלק מתיק ההשקעות שלהם לתחום של ההלוואות מעמית לעמית. כשיש תנודתיות בהשקעות סחירות, יש למשקיעים נטייה לעבור להשקעות לא סחירות".
מלבד טריא, בישראל פועלים מיזמים דומים בתחום האשראי הצרכני ואשראי לעסקים, ובהם החברות eLoan, בלנדר ו-BTB. היקף הגיוסים של טריא בולט לעומת המתחרות, שכולן ביחד גייסו עד כה 400-300 מיליון שקל בלבד.
לדברי לחיאני, לטריא יש יתרונות ביחס למתחרותיה, לרבות הפיזור של ההלוואות, התשואה היציבה, והעובדה שרוב ההלוואות נושאות בטוחות ושיעבודים. לדבריו, "בשונה מהמתחרות, לתיק ההשקעות שלנו יש פיזור גבוה מאוד; מדובר בממוצע בפיזור של 600 או 700 הלוואות של כספי ההשקעה, שמניב למשקיעים תשואה של כמעט 6% בשנה. בנוסף, יותר מ-95% מההלוואות שלנו הן עם בטוחות. הבטוחות יכולות להיות בטוחה נדל"נית – משכנתא ראשונה (60%), שיעבוד ראשון על רכב, וגם כריות ביטחון כמו פיקדון כספי כנגד הלוואות".
כמה מההלוואות של טריא הן לתחום הנדל"ן?
אלחיאני: "כ-40%. רבות מהלוואות הנדל"ן שלנו מיועדות לקבוצות רכישה – אבל לא ליזמים, אלא לדיירים עצמם. הדיירים משתמשים בפלטפורמה של טריא לקבלת הלוואות קצרות מועד עד שיוכלו לקחת משכנתא מהבנק, כשעל פי רוב המשכנתא משחררת את ההלוואה. אנחנו נותנים גם משכנתאות, אבל כרגע אנחנו עושים את זה בעצימות נמוכה. בינתיים מדובר בהלוואות מעטות יחסית. זאת פעילות בתחילת דרכה שנמצאת מתחת לרדאר.
"החוק שנכנס לתוקף בפברואר 2018 מאפשר לנו לתת אשראי גם לעסקים. לפני כן התמקדנו רק בלקוחות פרטיים, בשל המגבלות שהיו בחוק. כיום אנחנו נותנים הלוואות של 15-10 מיליון שקל לעסקים קטנים ובינוניים.אלה סכומים קטנים יחסית. בחרנו להיות פלטפורמה שנותנת את כל סוגי ההלוואות – כל עוד מדובר בהלוואה שתהיה סולידית".
"הלווה יודע בדיוק כמה עמלה הוא משלם"
תיק הלוואות של טריא מחולק ל-40% הלוואות לתחום הנדל"ן, 25% לתחום הרכב, 20% הלוואות לכל מטרה עם בטוחות נדל"ניות, 5% לעסקים קטנים ובינוניים, ו-10% הלוואות לכל מטרה. ההלוואות ניתנות בריביות בטווח של 9%-3.5% (ריבית קבועה, לא צמוד למדד), בהתאם לדירוג הלווה ומשך ההלוואה. כאמור, התשואה למשקיע קרובה ל-6%, לאחר דמי ניהול ולפני מס של 15% המנוכה במקור (נמוך ממס רווחי הון של 25%).
ממה טריא מרוויחה?
"אנחנו מרוויחים מעמלות – גם מהמלווה וגם מהלווה. בצד של המלווה, בנינו קונספט הפוך; החלטנו שבכל מקרה אנחנו משאירים למלווה לפחות 90% מהרווח, בעוד שהוא משלם לנו עד 10% מהריבית שצבר. לעומת זאת, הלווה משלם עמלה חד־פעמית – עמלת פתיחת תיק – בשיעור של כ-1% מהיקף ההלוואה. אנחנו מנכים את זה מהיום הראשון. יש עמלה אחת בלבד, כך שהלווה יודע בדיוק כמה הוא משלם. אין עמלות על פירעון מוקדם או מיחזור חוב".
אוספים מודיעין ובונים פרופיל של כל לווה
טריא מתהדרת במודל חיתומי ייחודי, המאפשר לה לבנות פרופיל על כל לווה שלה – וכך לשפר את סיכויי ההחזר של ההלוואה. טכנולוגיית החיתום שפיתחה מדרגת את הלווה ומעניקה לו פרופיל אשראי. לשם כך, בטריא עושים שימוש בטכנולוגיות מעולם הסייבר, הביון והמודיעין, שמנתחות בין היתר את ההתנהלות הצרכנית של הלווה והאחריות הפיננסית שלו, באמצעות מאגרי ביג דאטה שונים.
"מעבר לחיתום הבנקאי הסטנדרטי, פיתחנו שתי שכבות של חיתום באמצעות טכנולוגיות מעולם הביון", אומר אלחיאני. "אנחנו מייצרים טביעת אצבע דיגיטלית על הלווה תוך 30 שניות ומצליחים לייצר עליו פרופיל סוציו־גרפי מלא מבחינה צרכנית. אנחנו בוחנים את ההתנהלות שלו ברשת, בודקים פרטים על המייל והטלפון. הנתונים מגיעים מ-350 מקורות שונים.
"בנוסף, יש לנו גם פוליגרף אונליין. הפוליגרף נותן אינדיקציות לאופן שבו הלווה מגיש את בקשת ההלוואה, הצורה שבה הוא מקליד, כמה פעמים הוא מוחק ואיך הוא מגיב לשאלות. כך אנחנו מקבלים אינדיקציה לגבי הלחץ שבו נתון הלווה בעת בקשת ההלוואה, והמצב הפסיכולוגי שלו. כל אלו נועדו לסייע לנו להתמודד עם הונאות, ולהבין באמת האם הלווה מתכוון להחזיר את הכסף".
מה עושים עם לקוח שלא מחזיר את הכסף?
"80% מהחובות הבעייתיים אצלנו מגיעים לריקאברי (שיקום חוב). בדרך כלל הבעיות נפתרות באמצעות 'גבייה רכה'; זה אומר שבשבועיים־שלושה הראשונים שבהם הלווה לא מחזיר את החוב, אנחנו בודקים נקודתית מה הסיבה לכך ואז – באמצעות הסדר – מאפשרים ללווה להחזיר את החוב. שיעור הפיגורים (דיפולט) אצלנו הוא 0.11% מהתיק – זה שיעור נמוך מאוד. אם מישהו לא מחזיר את החוב, אנחנו פותחים בהליכי הוצאה לפועל, כמו כל גוף מוסדי או בנק".
מאמרים כללי
לקביעת פגישה ולפרטים נוספים,
נא השאירו פרטים ואשוב אליכם בהקדם